Fujitsu koppelt handpalm-scanner aan tablet

Fujitsu

Volgens ict-levereancier Fujitsu is het scannen van de handpalm de meest veilige vorm van biometrische beveiliging. Het stelt dat de scan van een handpalm tien keer veiliger is dan een iris-scan en honderd keer veiliger is dan een vingerafdruk. Een contactloze scan van de handpalm zou zelfs duizend keer meer betrouwbaar zijn dan gezichtsherkenning.

Dat stelt de ict-leverancier tijdens ict-beurs CeBIT 2014 in Hannover. Daar presenteert het bedrijf een biometrische handpalmscanner die aan een tablet kan worden gekoppeld. Die PalmSecure is afgeleid van biometrische authenticatiesystemen voor de beveiliging van banksystemen en zwaarbeveiligde datacentra die het bedrijf nu al levert. Op termijn moet de scanner worden ingebouwd in tablets en smartphones.

Palmsecure-productspecialist Thomas Bengs: 'Het patroon van de handpalm is vele malen complexer dan dat van de vingertop. De handpalmscanner heeft 5 miljoen referentiepunten fors meer dan de gangbare scanners voor vingertoppen.De foutmarge is daardoor tot honderd keer lager dan bij de scan van vingerafdrukken.' De apparatuur brengt de structuur van de aderen en bloedvaten in de handpalm in kaart en vergelijkt die met de gegevens in de database.

Toegangscontrole en identificatie
Fujitsu levert al langer handpalmscanners voor de biometrische beveiliging van bedrijven, onderwijsinstellingen. Het wordt gebruikt voor toegangscontrole en identificatie bij onder meer Deutsche Bundesbank, de bediening van apparatuur op effectenbeurzen en zwaar beveiligde datacenters.

Met de nieuwste versie van de scanner maakt het bedrijf de handpalmscanner ook beschikbaar voor gebruik in combinatie met een tablet. De scan van een soort infrarood-licht, duurt minder dan een seconde. Het product voldoet volgens de leverancier aan internationale beveiligingsnormen voor biometrische authenticatie en de data wordt versleuteld bewaard.

De ict-leverancier profileert zich als end-to-end beveiliger. Het bedrijf beveiligt het apparaat dat de data verzamelt, de data wordt versleuteld en het bedrijf beveiligt de plek waar de gegevens worden opgeslagen.