Moderniseringsgolf op komst voor legacy-applicaties

De meeste legacy-systemen zijn robuust genoeg om essentiële taken uit te voeren. Maar ze ondersteunen de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit, gebruikerservaring, integratie van digitale diensten en beveiliging onvoldoende om aan de eisen van de business te voldoen.

Een voorbeeld van een organisatie met deze uitdaging is een van Europa’s grootste verzekeringsmaatschappijen, die nog steeds met een dertig jaar oud green-screen systeem werkt voor de ondersteuning van belangrijke administratieve functies. Een ander voorbeeld is het  in de jaren zeventig ontwikkelde luchtvaartsysteem dat de 7.000 vliegtuigen die boven de VS vliegen monitort. De huidige ontwikkelingen eisen van deze bedrijven om met de technologie van nu en de toekomst te werken. In beide gevallen zijn de systemen nog altijd in staat om hun kerntaken uit te voeren, maar daar houdt het dan ook op.

Moderniseringsgolf op komst

Dat de uitdagingen op het gebied van legacy-applicaties groot zijn, onderstreept een recent onderzoek van consultancybedrijf PAC onder de IT-leidinggevenden bij meer dan 500 grote bedrijven en organisaties binnen de publieke sector. Uit de studie blijkt dat zeventig procent van de deelnemers gelooft dat minder dan de helft van hun huidige applicaties geschikt en in staat zijn de toekomstige digitale strategie van hun organisatie te ondersteunen. Dit is een behoorlijk hoog percentage en het voorspelt een grote moderniseringsgolf binnen de IT.

Een van de bekendste manieren om legacy-applicaties te moderniseren, is om ze te migreren naar een cloudplatform. Dit kan bijvoorbeeld in een publieke- (van Amazon, Microsoft of Google) of particuliere cloud, maar ook in een combinatie van die twee. Uit het onderzoek van PAC blijkt dat de betrokken organisaties tot nu toe voorzichtig zijn geweest met het migreren van hun applicaties. Maar liefst tachtig procent zegt minder dan de helft van de bedrijfssoftware te hebben gemigreerd. Binnen drie jaar verwacht echter 44 procent van de deelnemers dat hun organisatie vijftig procent van de applicaties in de cloud heeft geplaatst.

Alles is mogelijk, behalve nietsdoen

De cloud is natuurlijk maar een van de mogelijkheden. Andere opties zijn het toepassen van business process management wrappers, het implementeren van packaged systems, of het implementeren van andere datamigratie-initiatieven. Alles is mogelijk, maar niets doen is geen optie als een bedrijf met de evolutie binnen het technologische tijdperk mee wil groeien.